نام انگلیسی
نام فارسی
نکات
اعتیادمانند تمام مخدرها مصرف مستمر کدئین میتواند به وابستگی جسمی و تحمل دارویی بیانجامد. البته علائم قطع مصرف معمولاً شدید نیست و نتیجتا کدئین کمتر اعتیادآور است.
میزان مصرف
تأثیر ضدسرفه کدئین ناشی از اثر مستقیم آن بر مرکز سرفه در مغز (medulla) است و با مقدار کمتری (۱۰ تا ۲۰میلیگرم برای بزرگسالان) از مقدار لازم برای تأثیر ضد درد آن به دست میآید. کدئین همچنین تأثیر خشککننده بر مجرای تنفسی دارد و رطوبت ترشحات برونشها را افزایش میدهد.
کدئین معمولاً بیشتر از ۶۰ میلیگرم در یک نوبت و ۲۴۰ میلیگرم در ۲۴ ساعت تجویز نمیشود[۲]. در صورتیکه این میزان دارو کافی نباشد استفاده از مخدرهای قویتر ترجیح داده میشود.
کیفیت
فعالیت
برخی از داروها از جمله فلوکستین و پاروکستین دو داروی مهارکننده بازجذب سروتونین و بوپروپیون دیگر داروی ضدافسردگی مهارکننده CYP۲D۶ هستند و ممکن است فعالیت کدئین را کاهش داده یا حتی بهکلی متوقف کنند. در مقابل برخی داروها مانند ریفامپیسین و دگزامتازون تأثیر برعکسی دارند.
خلاصه
کدئین حدود ۰٫۳٪ تا ۳٪ تریاک را تشکیل میدهد. پیر ژان ربیکه شیمیدان فرانسوی در سال ۱۸۳۲ برای نخستین بار آن را از تریاک جدا کرد. البته با توجه به مقدار ناچیز آن در طبیعت، بیشتر کدئین دنیا از مرفین به دست میآید. قدرت تقریبی آن حدود ۸٪ تا ۱۲٪ مرفین است
مراجع
↑ Codeine
↑ Extractions and reactions توضیح یکی از روشهای جداسازی
منابعCodeine Information Facts
Wikipedia contributors, “Codeine,” Wikipedia, The Free Encyclopedia,
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Codeine&oldid=264800354 (accessed January 19, 2009).