نام انگلیسی
Clomipramine
نام فارسی
کلومیپرامین
موارد مصرف
اختلال وسواسی جبری،OTC تایید شده توسط FDA.
اختلال افسردگی ماژور، نسبت به بقیه ضدافسردگیها در درمان افسردگی عوارض جانبی بیشتری دارد.
اختلال هراس با یا بدون آگورافوبیا
نارکولپسی و کاتاپلکسی
اختلال شخصیت گسیختگی
انزال زودرس
اختلالات درد با منشا بدنی یا عصبی به خصوص سردرد نوع تنشن
شب ادراری
اختلال افسردگی ماژور، نسبت به بقیه ضدافسردگیها در درمان افسردگی عوارض جانبی بیشتری دارد.
اختلال هراس با یا بدون آگورافوبیا
نارکولپسی و کاتاپلکسی
اختلال شخصیت گسیختگی
انزال زودرس
اختلالات درد با منشا بدنی یا عصبی به خصوص سردرد نوع تنشن
شب ادراری
فارماکنتیک
اثر ضد وسواسی این دارو در هفته چهارم مصرف شروع و طی ۱۰-۱۸ هفته به حداکثر میرسد. این دارو لیپوفیل است و پس از تجویز خوراکی به خوبی و با فراهم زیستی ۶۰-۳۶٪ جذب میشود. غیر فعال شدن آن از راه دمتیلاسیون و سپس هیدروکسیلاسیون و کونژوگاسیون است. دفع دارو از طریق کلیهاست. نیمه عمر دارو ۲۴-۲۰ ساعت است.
اثرات جانبی
عوارض آن شبیه آمیتریپتیلین است. شامل خوابآلودگی، اثرات آنتی کولینرژیک (خشکیدهان، تاری دید، یبوست)، تهوع، کمفشاری ارتواستاتیک، عرقریزی و ترمور. در مقایسه با آمیتریپتیلین اختلال جنسی و تشنج در آن بیشتر است. تشنج در ۰٫۵٪ از افراد که ۲۵۰ میلیگرم یا کمتر مصرف کنند ممکن است ایجاد شود. در صورت مصرف بالای ۲۵۰ میلیگرم در روز احتمال تشنج به ۲ درصد میرسد. کلومیپرامین ممکن است عوارض مهمی به همراه داشته باشد. در صورت شدت یا ازمان هر یک از علایم زیر با پزشک خود مشورت کنید: خواب آلودگی، سردرد، بی قراری، اشکال در حافظه یا تمرکز، تاری دید، احساس سبکی سر، تعریق، تهوع، استفراغ، خشکی دهان، ناراحتی معده، اسهال، یبوست، تغییر در اشتها یا وزن و مشکلات جنسی. اما در صورت بروز هر یک از علایم یا نشانههای زیر، بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید: ضعف یا خستگی شدید، افسردگی، تشنج، لرزش، اشکال در تنفس، زردی پوست یا چشمها، تب، بثورات پوستی، خشکی عضلانی غیرمعمول، طپش قلب یا ضربان نامنظم قلب و مشکلات ادراری
تداخل دارویی
مصرف در کسانی که تا ۱۴ روز قبل MAOI مصرف کردهاند منع شدهاست. همچنین در بیماریهای قلبی مصرف باید با احتیاط انجام شود. مصرف همزمان کلومیپرامین با داروهای ضدافسردگی، مخدرها، آرام بخش-خواب آورها، الکل و آنتی هیستامینها میتواند موجب اثرات خواب آوری این دارو شود. • استفاده از کلومیپرامین در کنار داروهای ضدآریتمی شانس بروز آریتمیهای بطنی را افزایش میدهد. مصرف توام کلومیپرامین با فنلزین یا ترانیل سیپرومین ممکن است سبب افت فشار خون و افزایش ضربان قلب گردد. • کلومیپرامین با اثرات داروهای فشارخون و صرع تداخل مینماید.
میزان مصرف
درمان با این دارو در بالغین ۲۵ میلیگرم در روز شروع شده و میتواند تا ۲۵۰ میلیگرم در روز افزایش داده شود.
خلاصه
کلومیپرامین از داروهای ضدافسردگی سه حلقهای است که از طریق مهار برداشت مجدد سروتونین توسط غشاء پایانه سلول عصبی پیشسیناپسی، غلظت آن را در سیستم عصبی مرکزی افزایش میدهد. این دارو بر خلاف بقیه سه حلقهایها آنتاگونیست دوپامین است. این دارو در دهه ۶۰ میلادی توسط شرکت سویسی (نووارتیس) تولید و در سراسر جهان مصرف میشود.
مراجع
Anderson , Knoben, Troutman. Handbook of Clinical Drug Data, 2001,10th ed. McGraw-Hill.
ویکیپدیای انگلیسی
ویکیپدیای انگلیسی