نام انگلیسی
Ampicillin
نام فارسی
آمپیسیلین
موارد مصرف
این دارو در بسیاری از عفونتهای حساس کاربرد دارد، شامل عفونتهای صفراوی، برونشیت، اندوکاردیت، عفونتهای گوارشی، تنفسی، لیستریوزیس، عفونت استرپتوککی حین زایمان، پریتونیت، سپتیسمیا، تب تیفوئید و پاراتیفوئید و عفونتهای ادراری. با این حال بروز مقاومت در بسیاری از میکروبها کاربرد این دارو را به عنوان خط اول درمانی کاهش داده است.
مکانیزم
این دارو با اتصال به پروتئین متصل شونده به پنیسیلین (PBP) باعث مهار ترانس پپتیدازها میشود و باعث ممانعت از ساخت پپتیدو گلیکانهای دیواره سلولی باکتری و تخریب دیواره سلولی باکتری میشود. آمپیسیلین به بتالاکتاماز حساس است و باکتریهای تولیدکننده بتالاکتاماز در برابر آن مقاومند.
اثرات جانبی
شبیه پنیسیلین جی بوده و شایعترین عارضه راش پوستی کهیری یا ماکولوپاپولر است. به خصوص در آمپیسیلین و آموکسیسیلین راش اریتماتوز ماکولوپاپولر که معمولاً ۷ روز پس از تجویز دارو مشاهده میشود قابل توجه است. این راش مصرف سایر بتالاکتامها را ممنوع نمیکند ولی هشداری است برای انجام تست پوستی حساسیت قبل مصرف آنها. همچنین دیده شده که این راش به خصوص در افراد مبتلا به مونونوکلئوز عفونی ( EBV. glandular fever )و سایر اختلالات لنفوئید همچون لوسمی لنفی و یا در بیماران دچار اچ.آی.وی. عوارض گوارشی شامل تهوع و استفراغ، اسهال میشود. همچنین مصرف همزمان این دارو با آلوپورینول باعث افزایش احتمال ایجاد راش میشود.
تداخل دارویی
ترکیب آمپیسیلین سدیم این دارو با آمینوگلیکوزیدها تداخل دارد و مصرف همزمان آنها توصیه نمیشود.
خلاصه
نام یکی از داروهای خانواده پنی سیلینها و از دسته بتالاکتامها است. این دارو همانند آموکسیسیلین از رده آمینوپنیسیلینها است و خصوصیات مشابهی با آموکسیسیلین دارد اما جذب خوراکی به مراتب کمتری دارد.
مراجع
Sweetman S (35Ed), Martindale: The complete drug reference. London: Pharmaceutical Press. Electronic version, (35th