نام انگلیسی
نام فارسی
هشدارها
علائم جسمی ترک ترامادول احتمالاً به علت خواص ضدافسردگی این دارو (جلوگیری از بازجذب سروتونین و نورآدرنالین) شدیدتر از علائم ترک مخدرهایی مانند تریاک میباشد، حتی بعد از قطع مصرف کوتاه مدت ترامادول علائمی مانند بی خوابی، سندروم پای بیقرار (RLS) و افسردگی بروز میکند. مصرف بدون وقفه آن در طولانی مدت باعث ایجاد مقاومت بدنی نسبت به مواد اپیوییدی شده و دوز مصرف آن باید افزایش یابد تا اثری مشابه مقدار مصرف اولیه را ایجاد کند، مدتی بعد از قطع مصرف دارو مقاومت بدنی نسبت به ترامادول و دیگر مواد اپیوئیدی به حالت اولیه بر میگردد.
اثرات جانبی
مصرف همزمان داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین و مهارکننده منوآمینواکسیداز موجب تشدید عوارض دارو و گاهی سندرم سروتونین میگردند.
یکی از عوارض نادر ولی خطرناک مصرف ترامادول تشنج میباشد. تشنج معمولا در اثر مصرف زیاد این دارو یا مصرف دارو در بیماران صرعی یا بیمارانی که دچار آسیب مغزی شدهاند با بیمارانی که مشکلات کبدی کلیوی (دفع دارو دچار اختلال گشته و افزایش مقدار دارو در خون) دارند و یا معتادان به الکل ایجاد میگردد. همچنین احتمال وابستگی دارویی و بروز علائم ترک مشابه دیگر ترکیبات شبه تریاک هم وجود دارد.[۸][۹] یکی دیگر از عوارض نادر ترامادول (چهار تا پنج ساعت پس از مصرف) افزایش فشار خون به همراه سردرد شدید میباشد
اشکال دارو
در خارج از ایران به صورت قرصهای آهسته رهش Retard، آمپول، کپسول و قطره موجود میباشد، مصرف قطره خوراکی آن رایجتر است و برعکس اکثر داروهای اپیوئیدی شامل قوانین داروهای مخدر نمیشود و با نسخه عادی پزشک قابل تهیهاست.
تاریخچه
گروه شرکت های گروننتال ، سازنده داروی بدنام تالیدومید با نام تجاری کنترگان (Contergan) است که باعث شد در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ هزاران نوزاد با دست و پاهای ناقص، یا بدون دست و پا به دنیا بیایند.
خلاصه
مراجع
↑ انجمن آلمانی اوپیوئید
↑ Tramadol, what is tramal?About chemistery
↑ وبسایت Drugs.com:ترامادول
↑ سامانه ملی مقالات و تحقیقات دانشگاهی- ترامادول
↑ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: هشدار در مورد ترامادول
↑ انجمن آلمانی اوپیوئید
↑ دانشگاه آزاد اسلامی-واحد نیشابور: ترامادول و عوارض
↑ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان-معاونت غذا و دارو: ترامادول شبه اپیوئید