نام انگلیسی
نام فارسی
موارد مصرف
اثرات جانبی
فعالیت
تحقیقات
علايم كاهش تستوستروناختلال در روابط جنسي از شايع ترين علايم ناشي از كاهش تستوسترون است. علايم ديگر شامل افسردگي، تغيير در توان شناسايي افراد، كاهش انرژي، كاهش ميل جنسي، كاهش تحرك، پرخاشگري، عدم تمركز، درد عضلاني، گر گرفتگي و بي خوابي بعد از غذا خوردن مي باشد.
تشخيص كاهش تستوستروندر معاينه بدني، معمولا كاهش حجم بيضهها، كاهش موهاي بدن، كاهش حجم عضلات و پوكي استخوان را مي توان ديد. تشخيص معمولا از راه اندازه گيري تستوسترون و LE نمونه خون ۸ صبح است. البته در موارد مشكوك مي توان هورمون هاي تيروئيد، ملاتونين،DHEA و فاكتور شبه انسولين را نيز اندازه گيري كرد.
خلاصه
تولید تستوسترون پیش از دو ماهگی جنین در رحم مادر آغاز گشته و در تعیین نرینگی یا مادینگی آن نقش دارد. تولید این هورمون در دوره بلوغ جنسی افزایش یافته و عامل اصلی تغییرات فیزیکی این دوران بهشمار میآید. به طور متوسط بدن هر مرد ۲۰ برابر بیشتر از بدن هر زن تستوسترون تولید میکند هرچند به دلیل متابولیسم بیشتر سطح پلاسمایی این هورمون در مردان فقط هفت برابر زنان است..[۱] تستوسترون از هورمون هاي استروئيدي بدن است كه ساختمان اصلي سازنده آن را كلسترول تشكيل مي دهد.
اين هورمون از سلول هاي ليديگ در بافت بيضه ترشح مي شود و ترشح آن توسط هورمون ديگري به نام LE (كه از سلولهاي قدامي هيپوفيز ترشح مي شود) كنترل مي شود. تستوسترون براي اثرگذاري در بافت هدف و جلوگيري از كاهش اثرش، با برخي پروتئين هاي ساخته شده در كبد تركيب شده و بعد از انتقال به ارگان هاي هدف با گيرنده هاي موجود در بافت تركيب شده و از جدار سلول عبور كرده و آثارش را ايجاد مي كند. ارگان هاي هدف شامل پوست، مو، كبد، مغز و بيضه هستند كه از اين ميان، پوست بيشترين گيرنده ها را به خود اختصاص داده است. تستوسترون و دي هيدروتستوسترون، هورمون هاي مردانه اصلي در خون هستند. ميزان تستوسترون بيشتر از دي هيدروتستوسترون است، ولي با ايجاد اثر در بافت هدف، تستوسترون به دي هيدروتستوسترون تبديل مي شود. تستوسترون در كبد مي شكند و محصولات ايجاد شده توسط ادرار دفع مي شود. با افزايش سن به تدريج از تعداد سلول هاي ليديگ كاسته شده و مقدار اوليه تستوسترون كاهش مي يابد. با كاهش تستوسترون، موهاي وابسته به اين هورمون در سطح بدن كاهش مي يابد، حجم عضلات كم شده و از علايم مردانه كاسته مي شود.
مراجع