تستوسترون

You are here:
< Back

نام انگلیسی

Testosterone

نام فارسی

تستوسترون

موارد مصرف

تستوسترون به صورت آمپول گاه در صورت عدم بروز به موقع صفات ثانویه جنسی و نیز در بدن سازی به کار می‌رود. تركيبات متعددي با فرمول شيميايی يا عملكرد مشابه تستوسترون نيز به عنوان داروهاي آندروژن ساخته شده اند مانند دانازول، ناندرولون و … كه كاربردهای متعددی دارند.

اثرات جانبی

براي درمان نيز معمولا از تستوسترون استفاده مي‌ شود.از جمله عوارض درمان با تستوسترون مي ‌توان به موارد زير اشاره كرد: افزايش آنزيم‌ هاي كبدي و افزايش خطر سرطان كبد، افزايش احتمال ابتلا به سرطان پروستات، افزايش چربي‌ خون، افزايش گلبول‌ هاي قرمز خون و انسداد تنفسي.

فعالیت

تستوسترون مهمترین هورمون مردانه و بسیار موثر در رشد وتکامل اندامهای جنسی و بروز صفات ثانویه جنسی مانند رویش موی صورت، بم شدن صدا، ریزش موی مدل مردانه و خواص آنابولیک مانند رشد عضلات و توده استخوانی می‌باشد.این هورمون باعث جهش رشد در نوجوانان و توقف رشد قدی با بستن صفحات رشد در دو انتهای استخوان‌ها می شود. تستوسترون باعث ساخته شدن بافت‌ها می گردد.محل اصلی ساخت و ترشح این هورمون در بدن مردها بیضه است هر چند که مقدار کمی در غده فوق کلیوی هم تولید می‌شود لذا برداشتن بیضه‌ها (خواجه شدن) موجب کاهش صفات ثانویه جنسی می‌شود. در زنان این هورمون در تخمدان و غده فوق کلیوی سنتز میشود.

تحقیقات

علل كاهش تستوسترونعوامل مختلفي باعث كاهش تستوسترون در مردان مي‌ شود كه يكي از شايع ‌ترين علل آن، افزايش سن است. از علل ديگر مي ‌توان به اين موارد اشاره كرد: سيگار، الكل، برخي داروها، راديوتراپي، گرما و استفاده از حمام و سوناي داغ، نهاني بيضه‌ها، ديابت، بيماري‌ مادرزادي كالمن، جراحي و برداشت بافت بيضه، تومورهاي بيضه، تومورهاي كبد، واريكوسل و تومورهاي هيپوفيز.

علايم كاهش تستوستروناختلال در روابط جنسي از شايع‌ ترين علايم ناشي از كاهش تستوسترون است. علايم ديگر شامل افسردگي، تغيير در توان شناسايي افراد، كاهش انرژي، كاهش ميل جنسي، كاهش تحرك، پرخاشگري، عدم تمركز، درد عضلاني، گر گرفتگي و بي‌ خوابي بعد از غذا خوردن مي باشد.

تشخيص كاهش تستوستروندر معاينه بدني، معمولا كاهش حجم بيضه‌ها، كاهش موهاي بدن، كاهش حجم عضلات و پوكي استخوان را مي ‌توان ديد. تشخيص معمولا از راه‌ اندازه ‌گيري تستوسترون و LE نمونه خون ۸ صبح است. البته در موارد مشكوك مي توان هورمون‌ هاي تيروئيد، ملاتونين،DHEA و فاكتور شبه انسولين را نيز اندازه‌ گيري كرد.

خلاصه

تِستوستِرون (به انگلیسی: Testosterone)‏ از هورمون‌های مهم موجود در بدن زن و مرد می‌باشد که اثرات آندروژنیک (جنسیتی) و آنابولیک (سازنده، رشد دهنده) دارد.

تولید تستوسترون پیش از دو ماهگی جنین در رحم مادر آغاز گشته و در تعیین نرینگی یا مادینگی آن نقش دارد. تولید این هورمون در دوره بلوغ جنسی افزایش یافته و عامل اصلی تغییرات فیزیکی این دوران به‌شمار می‌آید. به طور متوسط بدن هر مرد ۲۰ برابر بیشتر از بدن هر زن تستوسترون تولید می‌کند هرچند به دلیل متابولیسم بیشتر سطح پلاسمایی این هورمون در مردان فقط هفت برابر زنان است..[۱] تستوسترون از هورمون ‌هاي استروئيدي بدن است كه ساختمان اصلي سازنده آن را كلسترول تشكيل مي ‌دهد.

اين هورمون از سلول‌ هاي ليديگ در بافت بيضه ترشح مي‌ شود و ترشح آن توسط هورمون ديگري به نام LE (كه از سلول‌هاي قدامي هيپوفيز ترشح مي‌ شود) كنترل مي ‌شود. تستوسترون براي اثرگذاري در بافت هدف و جلوگيري از كاهش اثرش، با برخي پروتئين‌ هاي ساخته شده در كبد تركيب شده و بعد از انتقال به ارگان‌ هاي هدف با گيرنده‌ هاي موجود در بافت‌ تركيب شده و از جدار سلول عبور كرده و آثارش را ايجاد مي ‌كند. ارگان ‌هاي هدف شامل پوست، مو، كبد، مغز و بيضه هستند كه از اين ميان، پوست بيشترين گيرنده‌ ها را به خود اختصاص داده است. تستوسترون و دي‌ هيدروتستوسترون، هورمون ‌هاي مردانه اصلي در خون هستند. ميزان تستوسترون بيشتر از دي ‌هيدروتستوسترون است، ولي با ايجاد اثر در بافت هدف، تستوسترون به دي‌ هيدروتستوسترون تبديل مي ‌شود. تستوسترون در كبد مي ‌شكند و محصولات ايجاد شده توسط ادرار دفع مي ‌شود. با افزايش سن به تدريج از تعداد سلو‌ل ‌هاي ليديگ كاسته شده و مقدار اوليه تستوسترون كاهش مي ‌يابد. با كاهش تستوسترون، موهاي وابسته به اين هورمون در سطح بدن كاهش مي ‌يابد، حجم عضلات كم شده و از علايم مردانه كاسته مي ‌شود.

مراجع

تستوسترون، هورمونی مردانه