کلسی تونین

You are here:
< Back

نام انگلیسی

Calcitonin

نام فارسی

کلسی تونین

موارد مصرف

به نظر می‌رسد هورمون کلسیتونین با توجه به تأثیرات استخوانی آن یعنی مهار فعالیت سلول استئوکلاست و فعال کردن سلول استئوبلاست، تأثیرات مهمی در ترمیم استخوان به خصوص ستون فقرات داشته باشد لذا کلسی تونین به صورت تزریقی برای کاهش فعالیت استوکلاستها و درمان پوکی استخوان (استئوپورز) به کار می‌رود. کلسیتونین حیوانی نیز موجود است ولی کلسیتونین نوترکیب ژنتیکی انسانی بهتر است.

اثرات جانبی

عوارض جانبی آن شامل تهوع و برافروختگی صورت می‌باشد که بعد از تزریق ایجاد شده و بزودی از بین می‌رود، اسهال، استفراغ و درد در محل تزریق نیز ممکن است ایجاد شود. البته بالا بودن کلسی تونین در خون بیش از حد مجاز می تواند بیانگر اختلالات غده تیرویئد و عموماً بیماری سرطان تیروئید باشد که توصیه می گردد بلافاصله بعد از آن سونوگرافی تیروئید انجام گردد.

خلاصه

الگو:PBB/796 برخی از سلول‌های تیرویید به نام سلولهای C یا سلولهای پارافولیکولار، هورمونی پروتئینی به نام کلسی تونین را ترشح می‌کنند که برخلاف هورمون پاراتیروئید (PTH) غلظت خونی کلسیم را کاهش می‌دهد. البته تاثیر این هورمون بر متابولیسم کلسیم در بدن انسان خیلی زیاد نیست.کلسی تونین در روده (کاهش جذب کلسیم)، استخوان (مهار فعالیت سلول استئوکلاست و فعال کردن سلول استئوبلاست)، کلیه (افزایش دفع کلسیم و دفع فسفر) تاثیرگذار است.

مراجع

کاسپر. «بیماری‌های غدد و متابولیسم». اصول طب داخلی هاریسون. ترجمهٔ دکتر خسرو سبحانیان. دکتر منوچهرنخجوانی. چاپ سوم. نام شهر محل چاپ: نسل فردا، ۱۳۸۵. شابک ‎۳-۸۲-۷۹۵۷-۹۶۴.