نام انگلیسی
Clozapine
نام فارسی
کلوزاپین
موارد مصرف
این دارو هم بروی نشانههای مثبت روانگسیختگی positive symptoms( مانند هذیان و توهم ) و هم بروی نشانههای منفی آن negative symptoms ( مانند گریختن از اجتماع و رفتارهای اجتماعی) اثردرمانی قابل توجهی دارد.
درمان اسکیزوفرنی مقاوم به درمان
در بیمارانی که به سایر داروهای ضد سایکوز متعارف (حداقل دو دارو) مقاومت نشان میدهند.
کاهش احتمال خودکشی در بیماران اسکیزوفرنی که شدیدا در خطر اقدام به خودکشی قرار دارند.
سایر موارد مصرف ( تایید نشده )
-درمان بیماران مبتلا به مانیا (شیدایی)که مقاوم به سایردرمانهای متعارفند،
-درمان بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزویید
مکانیزم
کلوزاپین روی گیرندههای دوپامینی (خصوصا D۴ ) و سروتونرژیکی اثر میکند. این دارو همچنین اثر مهاری بروی گیرندههای آدرنرژیک، کولینرژیک و هیستامینی از خود نشان میدهد.
موارد منع مصرف
کلوزاپین در بیماران مبتلا به تشنج کنترل نشده، بیماران مبتلا به بیماریهای خونی میلو پرولیفراتیو و آگرانولوسیتوز ایجاد شده در اثر مصرف قبلی دارو، منع مصرف مطلق دارد. موارد دیگری با منع مصرف نسبی، مانند اختلال کبدی و اختلالات قبلی دستگاه قلبی و عروقی وجود دارند.
اثرات جانبی
آگرانولوسیتوز، اختلالات قلبی مانند میوکاردیت و کاردیو میوپاتی، کاهش تحرک دستگاه گوارش همراه با یبوست شدید، عوارض عصبی، افزایش وزن و دیابت
خلاصه
کلوزاپین یک داروی ضد سایکوز(ضد روان پریشی) antipsychotic است که برای درمان روانگسیختگی یا اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. در سال ۱۹۷۱ این دارو به عنوان نخستین داروی ضد سایکوز غیر متعارف ( آتیپیک) در اروپا معرفی شد ولی به دلیل بروز آگرانولوسیتوز agranulocytosis که منجر به مرگ چند بیمار گردید، توسط کارخانه سازنده از بازار مصرف خارج شد. در سال ۱۹۸۹ پس از آنکه پژوهشهای تکمیلی قدرت اثربخشی بالای آنرا روی بیماران مبتلا به روانگسیختگی نشان دادند، اداره مواد غذائی و داروئی ایالات متحده آمریکا FDA مجددا با مصرف آن، تنها در مواردی از روانگسیختگی که بیماران به سایر درما نها مقاومت نشان میدهند، موافقت نمود. FDA بررسی منظم خون بیمارانی که این دارو را مصرف میکنند ضروری میداند. در سال ۲۰۰۲ از سوی FDA اجازه مصرف این دارو برای کاهش خودکشی در بیماران مبتلا به روانگسیختگی صادر گردید.غالبا بیمارانی که کلوزاپین مصرف میکنند در شش ماه نخست، هر هفته از نظر بیماریهای خونی کنترل میشوند. اگر هیچ عارضهای در این مدت مشاهده نشود، معمولا این کنترل در شش ماهه دوم هر دو هفته و سپس هر ماه انجام میگردد.
مراجع
Hopfinger
Wikipedia contributors, “Clozapine,” Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Clozapine&oldid=327762630 (accessed December 10, 2009).
Wikipedia contributors, “Clozapine,” Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Clozapine&oldid=327762630 (accessed December 10, 2009).